>> Skrivekollektivet

>> Skrivekollektivet

[blogg]

> Skrivekollektivet > The Colleftist > @redaksjonen

Idrettspolitisk fallitt

Bergen 2011Posted by Pål Hafstad Thorsen Wed, April 21, 2010 10:45:27

Idrettspolitikken i Bergen har i nærmere syv år blitt styrt av Høyre. Det nærmer seg valg i 2011, og man kan nå begynne å summere opp hvilke konsekvenser et borgerlig styre har hatt for idretten.

Siste halve året har man blitt forstyrret av varaordfører Trude Drevlands smått fjollete, dog tapre, kamp for at Bergen\Voss skal sikte seg inn mot å arrangere OL i 2026. Riktignok har vestlandet opplevd en vinter med snø mer enn normalen. Men å tro på at Bergen skulle nå frem med en OL-søknad er urealistisk tankegods som burde vært lempet på Vågen sammen med snøen som falt i fjor.

Når påtroppende idrettsbyråd Harald V. Hove i en debatt nylig ble konfrontert med om byrådet helhjertet sluttet seg til varaordfører Drevlands OL-ambisjoner, så kontret Hove med å forklare at det som rørte seg i varaordførerens hode ikke nødvendigvis hadde forankring i byrådet. Det var lett å forstå det dit hen at dette er planer, om en søknad, som aldri vil få idrettsbyrådens signatur.

Idrettsrådet i Bergen hadde nylig årsmøte. Der fikk nok en gang disse håpløse OL-planene oppmerksomhet. Det hele kulminerte i at et forslag om OL 2026 ble trukket. Med bakteppet om at forslaget kunne bli nedstemt. Da ville varaordfører Drevland ikke lenger ha noen grunn eller mandat til å fortsette sin modige kamp for vinterleker på vestlandet. Forslaget burde virkelig blitt tatt til behandling. Og det burde, ærlig talt, ha blitt stemt rett ned. Så man kunne startet arbeidet med å ta tak i de virkelige utfordringene for idretten i Bergen.

La oss skru tiden tilbake et par år. I opptakten til valgkampen i 2007 briljerte byrådsleder Monica Mæland og daværende ordfører Herman Friele med millioner til festligheter i forbindelse med at Sportsklubben Brann sikret et etterlengtet seriegull. Samtidig samlet breddeidretten i Bergen seg til markering og demonstrasjon for mer penger til spesielt barne- og ungdomsidretten. Undertegnede havnet tilfeldigvis i en radiodebatt med ordfører Friele om millionene kommunen fyrte løs fra rådhusets øverste etasjer for å feire sportsklubben.

- En såret og forsmådd Herman Friele følte seg tråkket på av opposisjonen for at vi påpekte fakta: Den politiske ledelsen brukte kommunens millioner til milde valgkampgaver i forbindelse med èn klubbs suksess, mens breddeidretten i Bergen led under trange kår og vanskelige økonomiske arbeidsforhold. Det oppsiktsvekkende i debatten var at det hadde gått ordfører Friele hus-forbi at det den samme uken faktisk hadde vært en markering og demonstrasjon i Bergen for mer penger til breddeidretten. Populistisk gullfeiring var viktigere.

Virkelighetsfjerne Høyre-politikere eller ei. Påtroppende idrettsbyråd Harald V. Hove har ofte vist seg å være blant de skarpeste knivene i skuffen. Frem til nå. Dagen etter at partileder Erna Solberg med fyndig spenst hoppet tau utenfor stortinget for å markere det viktige arbeidet med å bedre folkehelsen, så snubler Hove kraftig. Siste nytt er at Høyre vil hente inn friske kroner i kassen ved å ta betalt for bruk av kommunale idrettsanlegg. Dette fordi Hove er bekymret for den anstrengte kommuneøkonomien.

Årsaken til at kommuneøkonomien er anstrengt hopper Høyre galant over å forklare. For, det er en villet politisk handling som ligger bak. Den påtroppende idrettsbyråd Hove er tilfeldigvis avtroppende finansbyråd. Som finansbyråd har han tatt opp lån for å finansiere skattekutt. Regningen for de milde gavene til bergenserne i form av skattekutt, kommer nå raskt i retur til befolkningen i form av økte egenbetalinger. Nå er turen kommet til idretten hvor Høyre altså vil ta betalt for bruk av byens idrettsanlegg.

Det er vanskelig å finne essensen i Høyres idrettspolitikk. Enten det er OL-planer, døve ører for breddeidrettens behov, eller å ta idretten i bruk som salderingspost – så vitner dette om en idrettspolitisk fallitt. Det er på grensen til å være en hån mot den innsats tusenvis av frivillige legger ned i en felles, solidarisk, innsats for idretten i Bergen.

Man bør kunne forvente en snarlig, dog penibel, retrett fra Høyre. Dropp drømmen om OL 2026. Start arbeidet med å ruste opp byens idrettsanlegg. Følg opp med å gi idretten romsligere rammer basert på mer enn at man fra borgerlig ståsted forventer at dugnadsånden skal bære den tunge børen alene med å sikre en aktiv fritid for alle bergensere. Skrinlegg planene om å ta betalt for bruk av kommunale idrettsanlegg.

Om Høyre likevel mener at dette må gjennomføres, så vil det være et stort steg tilbake for idrettsplanen 2010-2019. En plan som på visjonært vis fikk det treffende navnet ”Idrettsbyen Bergen – et steg foran”.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.