>> Skrivekollektivet

>> Skrivekollektivet

[blogg]

> Skrivekollektivet > The Colleftist > @redaksjonen

VM 2010: Gnåling ved reisens slutt

FotballPosted by Johannes Müller Fri, July 09, 2010 12:32:45

SO KAN MAN AUCH VERLIEREN … GEGEN DIE FAIRSTE UND BESTSPIELENDE MANNSCHAFT.. (Sånn kan mann også tape – mot det mest reale og beste laget).

Denne meldingen skrev en tysk kompis av meg i sin egen Facebook-statuslinje. Så enkelt og godt kan man beskrive onsdagens kamp mellom Spania og Tyskland. Spania var best i store deler av kampen. Tyskland greide ikke overgangene og å holde på ballen i BM-stilen mange kjenner fra Champions League. De to beste lagene møtes nå i en drømmefinale. Gammel Oranje-storhet mot iberisk totalfotball, eller er det mer katalansk moro?

Man kan dra historiske linjer om kampene mellom Fillip II og Wilhelm Oranje og 30- og hundreårskrigen, men det gidder jeg ikke. SÅ viktig er ikke fotball. Disse to lagene er moderne i sin spillestil. Begge har vært solide bak og litt, mine øyne, trege i siste spilledd foran mål. De har likevel nok individuell styrke til ikke å tape kamper. Det er viktig.

Som avslutning på mitt siste innlegg om VM i Sør-Afrika vil jeg si at dette har vært norske ekspertkomentatorers mareritt-mesterskap. I motsetning til sine svenske kolleger har deres analytiske egenskaper blitt avkledd. Hadde det ikke vært for Julie Strømsvåg hadde jeg ikke giddet å se på TV2s sendinger. Selvfølgelig hjelper hennes behaglige ytre. Men i mine øyne har hun og noen få andre, som keeperhelten Thorstvedt og Hysèn, holdt debattene på et nogenlunde edruelig nivå.

Før kvartfinalene uttalte man at dette var Sør-Amerikas VM. Hvordan gikk det? Uruguay står igjen med en mulig bronse. Traff der, ja. Den største tabben TV2 gjorde var å benytte seg av toppfotballsjef Semb. Under Tyskland-England-kampen gnålte han om skandalemålet som ikke ble mål. Selv engelsk presse gnålte ikke like mye som Semb, og det sier noe. Hvordan skal en mann som er så farget i sitt fotballsyn hente inn ideer som trengs for å få fram de talentene som finnes i hver vik og fjord i Norge? Er det bare England som gjelder? Kan vi i det minste hente ideer fra Skottland og Wales hvis de har noen? Nei, jeg vil takke André Pops, Johanna Frändén og Ola Andersson, samt David Fjäll og de andre i SVT som har loset meg igjennom VM.

Håper NRK tar seg råd til å sende neste EM og VM.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post558

VM 2010: Das anti-Wembley Tor

FotballPosted by Johannes Müller Mon, June 28, 2010 11:10:48

Fotball er ingen frøkensport. Du skal ha ganske god hjerte og nervesystem for å tåle en åttendelsfinale i VM. Tyskland vant nok en gang, slik de alltid gjør, ifølge Lineker. Under og etter kampen var Nils Johan Semb rasende, det samme var Fabio Capello. Grunnen er jo enkel. Frank Lampard mål, ops jeg mener skudd som skulle vært mål, ble ikke godkjent. En skandale i følge Nils Johan Semb.

Kampene mellom England og Tyskland har alltid vært en opplevelse og alltid dramatisk til siste slutt. Siden Wembley-målet i 1966 har kampene skapt et engasjement man sjelden ser i andre kamper, i alle fall her på berget. Så kaller også de tyske avisene situasjonen ”Das anti-Wembley-Tor” og ”das rache Tor” – hevn-målet. På motsatt side av kanalen er jo stemningen motsatt og dommer Jorge Larrionda får selvfølgelig gjennomgå. Av de engelske avisene jeg leser tok The Guardian tapet med fatning og fokuserte på at dette var nok det siste VM for mange av de engelske spillerne. Richard Williams oppsummerer: ”Golden generation passes on after 12 frustrating years”. For det var jo Lampard, Gerrard og Terry som skulle vinne noe igjen for England etter 44 år. Nå er det muligens for sent.

Det som i alle fall er sikkert er at vi igjen har fått en debatt om tekniske hjelpemidler for å dømme fotball, på lik linje med andre lagspill som amerikansk football og hockey. Fifas øverste leder Sepp Blatter sier at det i alle fall ikke skjer så lenge han regjerer. Men det stopper ikke Nils J. Semb i å mene noe annet. Men vil vi at fotball skal bli som ishockey? Vil vi ha trenere som forsøker å overprøve avgjørelser som de har muligheten til i amerikansk fotball?

Jeg tror at fotballens appell for mange er at du kun trenger en ball og en bane, samt et par mer eller mindre gode venner for å spille spillet. Å gjøre fotball til en teknisk ingeniør-idrett er for meg å ta fra fotballen spenninga. Hva skal jeg snakke med mine kollegaer om i matpausen? Selvfølgelig skal jeg hovere over Englands tap for mitt kjære Tyskland, men nå kan vi også diskutere what if? Hva hvis England hadde fått 2-2-målet? Hadde det blitt en annen kamp? Mitt bidrag til denne debatter er å henvise til siste finalerunde i Hockey-NM, der forbundet ikke hadde råd til å stille med egne kameraer og utstyr for å ha videodømming. Det blir dyrt! Det skaper forskjeller; og forskjeller er vi imot. Alle skal med! Alle som vil skal kunne spille fotball.

ALLE som er fotballfans har blitt lurt for en seier eller et mindre ydmykende tap, på grunn av menneskelige feil. Det er veldig frustrerende, vondt og trist! Det er likevel en del av som appellerer med fotball. Fotball spiller å på følelsesregistrert vårt.

Anglofile nordmenn, nå er dere fri… Fri til å elske ett annet lag i VM. Dere kan elske hvilket lag dere vil - Med unntak av Tyskland, selvfølgelig.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post553

VM 2010: Om de uviktige ting i livet

FotballPosted by Johannes Müller Fri, June 11, 2010 13:14:55

VG slår stort opp at korset i det norske flagget kan forsvinne. Det får jo mennesker i alle mer eller mindre religiøse til å tenne på alle plugger; Norge blir atter en gang avkristnet og nå går dem til og med løs på flagget der det vaier så fint. Jeg er av den religiøse typen, som ikke klarer å hisse meg opp over slikt. Antageligvis fordi jeg er katolikk og ifølge endtime.net er en del av en konspirasjon for å skape en europeisk stat. Jeg skal ikke nekte for at jeg liker tanken, men det som hisser meg mest opp er at det norske flagget ikke vaier i Sør Afrika akkurat nå. Verdens viktigste ikke-viktige begivenhet går av stabelen uten norske stjerner. Ikke en gang norske dommere er invitert. Skandale spør du meg.

Men nordmenn flest er ikke mer patriotiske enn at de finner seg ett annet lag å heie på. De fleste jeg kjenner holder med England. Ett land som ligner på oss på mange måter. Deres forkjærlighet til fritert mat og øl kan vi alle lige. Det regner ofte og selv om tannhelsetjenesten er gratis er det så som så med perlesmil borte på øya. Og de har i likhet med Norge ikke bygd en bra bil siden 1950 tallet. –Whats there not to like? Vel alt er jo kulturelt betinget og så også med nordmenns englandskjærlighet. NRKs tippekamp hver lørdag må vel tilskrives mye av skylden. Den første kampen gikk 29. november 1969 og Wolwerhampton vant 1 -0 over Sunderland. Etter dette var nordmenn hekta. Etter den dagen var ikke de hjemmelige fotballstjernene ikke de største, nei når var det navn som Banks, Best, Robson, Strachan, Rush som hang på veggen. De fleste av våre fedre vokste opp under Keagen. Det engelske landslaget gledet oss når de vant og vi følte deres smerte når de tapte (og det gjorde de alltid).

Nordmenn hatet østeuropeisk fotball, de var jo kommunister. Vi mislikte tyskernes maskin fotball, og italienerne for deres defensive og destruktive spill. Nederlenderne kunne like viss de ikke slo England med deres totalfotball. Unntaket var Brasil; Sambafotballen var jo fantastisk å se på og Pele var jo best.

Pave Johannes Paul skal ha utalt at av alle uvesentlige ting er fotball det viktigste. Og det er noe i det. Fotball er blitt politikk. Den styrer oss som folk og den lærer oss opp. Alle vet at diktatorer bruker egne lands seire for alt det er verd i propaganda øyemed. Utallige venstre og høyre regimer har gjort dette. Antagelig vil den gemene hop i Nord-Korea tro at de vant VM i Sør Afrika. Fotball definerer hvem vi er.

Spør du en engelsk mann hva som er viktigst i fotballhistorien er jo selvsagt svaret VM i 1966. Og det er muligens sant for han, for en eldre tysker vil svaret være underet i Bern (1954). Dette markerer for mange tyskere overgangen fra nazismen fall og Tysklands fulle medlemskap i det europeiske felleskap. Vi var tilbake etter en 10 år vandring i mørket. For andre er kanskje Tysklands VM seier i 1990 like viktig. Jeg husker godt feiringen i Øst-Berlin. Mye nasjonalt felleskap der ja. Dette ble jo sementert i 2006 VM. Da tyskerne feiret på hjemmebane. For første gang fikk vi lov til å utagere som alle andre land uten å bli påminnet om at vi hadde startet en krig for 60 år siden. Herlich.

Dette VMet skal bli Afrikas skal vi tro media. Jeg er usikker på den påstanden. Jeg fulgte ivrig fjorårets Afrika mesterskap og ble voldsomt skuffet. Jeg skal ikke gå i fella og si at afrikanere generelt er gode med ball, men dårlige taktikere. Det var faktisk ikke det jeg så under mesterskapet. Ja det finnes mange gode spillere i Afrika, men det manglet tempo og duellkapasitet. Det ble rett og slett for stillestående og veikt. Dette holder ikke når man møter lag fra Amerika og Europa. Selv Asiatiske land har fått opp tempo på kula. Jeg har personlig mer tro på at asiatiske land kan hevde seg. Dessuten tror jeg at USA kan gjøre en god figur i dette VM. De har hatt en stigende kurve de siste årene. Afrika vil jeg ikke satse på, men jeg lar meg gjerne overraske. Kanskje kan "hjemmefordel" gi lagene det de trenger for å prestere over evne.

Om ett par timer åpner Sør-Afrika mot Uruguay. En måned med fantastisk moro. Jeg ønsker alle dere England-heiende mennesker der ute lykke til. Måtte de lykkes nå –NOT. Jeg har gjort alt klart og skal henge opp Vaterlands flagget. Jeg gleder meg helt vilt.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post538

Smørbukk kommunisme

Politikk & SamfunnPosted by Johannes Müller Wed, May 12, 2010 10:21:59

Min tidligere arbeidsgiver sa en gang at kommunisme er en god ide, dessverre lever vi i virkeligheten. Som en borger av dette samfunnet godt plassert på venstresiden, anser jeg det som min plikt å alltid skjele mot det yterliggående venstre for å vite hvilke trusler som kommer derfra.

I det siste har massemedia satt fokus på SOS rasisme og ”tjen folket” eller Revolusjonistisk kommunistisk ungdom. Deres samrøre har vist seg sterkere enn LO og AP, om det var mulig. Men mens LO og AP er ganske åpne om dette er ”tjen folket” og SOS rasisme ytterst uvillige til å kommentere forholdet. Personlig kjenner jeg bare ”tjen folket” gjennom deres plakater rundt valglokalene ved siste Stortingsvalg, der de oppfordret til å boikotte valget. Dem om det. En rask titt på ”tjen folket” sine hjemmesider kan man raskt se at de forherliger alt fra Marx til Stalin og Mao. Disse er en del av ”de fem store” ifølge siden. Dette er for meg bekymringsfullt, for mens Marx var en stor tenker med en del feilslutninger var Stalin og Mao selvelskende tyranner. Hvem som tok livet av flest er vel bare snakk om hvor mange nuller man får bak ett tall.

Jeg er stor fan av Eduard Bernstein; Jøden og sosialdemokratiets far. Han innså allerede før den russiske revolusjonen at kommunisme og marxisme utviklet seg i ikke-demokratiske retninger. Rett og slett totalitære systemer. Dette kommer også fram på tjen folket sine sider. Her er det ett sammensurium av venstreradikale teorier og svermerier rundt væpnet motstand. Heldigvis er disse guttene og jentene ikke i stand til å foreta slike manøvre. Jeg skulle likt å se disse grupperingene samle seg under en fane og utføre ”Kjakan style” sabotasje aksjoner. Eller kanskje følge i ”Ospreys”? Nei dette er byungdom som kjeder seg. Heldigvis. Dette er en gruppe som ikke vil vedkjenne seg de demokratiske spillereglene og som styres av eldre herrer. Litt som deres motsatser på høyresiden – Vigrid.

Når de nå ble tatt er fordi de har jukset med medlemsmassene og brukt pengestøtte ulovlig. Artig at kommunistisk revolusjon er avhengig av statsstøtte.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post531

Mulig kunnskap er dyrt.. prøv uvitenhet...

Politikk & SamfunnPosted by Johannes Müller Wed, May 05, 2010 13:46:44

Høyre og Frps politikere samt befalets fellesorganisasjon har, kanskje med rette, beskyldt Jens Stoltenberg for å ikke interessere seg nok for situasjonen i Afghanistan. Siden han ble statsminister har han kun brukt 5 timer på å besøke soldatene i krigen. For å sitere aftenposten: "Solberg mener det er «mangel på nasjonal ledelse» når Stoltenberg i praksis har vært fraværende i Afghanistan gjennom sine år som statsminister, mens Jensen sier til DN at hun «tør ikke tenke tanken på at det kan skyldes manglende interesse»".

Regjeringen har flere ganger sendt fagministeren, statssekretæren og utenriksministeren til området. De som egentlig burde ha kompetanse på området. Hadde jeg vært soldat hadde jeg naturligvis satt pris på om statsministeren hadde tatt seg tid til å besøke meg i krigssonen, som en anerkjennende gest for min innsats, for norske utenrikspolitiske interesser. Er det det viktigste?

Hverdagen til de norske soldatene i Afghanistan er ganske annerledes enn for bare ett halvt år siden. I dag er soldatene som regel annenhver dag i trefninger med Taliban. Det kunne vi som interesserer oss for dette feltet sagt til alle som lytter for 2 år siden. Taliban vil bruke sine tidligere kjerneområder fra 1996 for å knytte "sine" deler av Afghanistan sammen. Ved å bruke oversiktskartet over etnisitet i området ser man at det norsk-kontrollerte området utgjør en slik korridor. Da denne befolkes i stor grad av pashtunere. Denne historisk neglisjerte gruppen av befolkningen har gitt Taliban mye støtte. Og nå kommer krigen til nord og vestområdene av Afghanistan. Mens Siv og Erna ønsket å bruke mer ressurser i sør og øst områdene holdt AP klokelig igjen, til ville protester. Det ble sagt at vi var usolidariske med våre NATO-allierte. Vel, nå har Erna og Siv fått det som de ville, krigen blir tilspisset i nord og øst av Afghanistan.

På mandag ble 8 norske soldater skadet mer eller mindre hardt i løpet av en 6 timer lang trefning. I et bakholdsangrep ble de "eid" av Taliban. Ett under, samt heltemodig innsats fra helikopter- og sanitetspersonell førte bare til skadde og ikke drepte norske soldater. Alliansens overlegne luftherredømme ga likevel ingen CAP eller annen form for støtte, som kunne gitt nordmennene ett taktisk overtak. Skandale spør du meg.

Taliban har lært og lærer hele tiden. Fra å kjempe større slag, driver de nå med nålestikkangrep som viser seg svært vellykket. Med bedre utstyr og våpen, samt mer mobilitet har gitt dem en taktisk fordel. Kan vi svare på dette?

Jeg har alltid vært for å sende soldater til fredsopprettende oppdrag i utlandet. Folkeretten og staters suverenitet bør ikke ha forrang for enkeltmenneskers/gruppers lidelser. Vi bør helt klart stoppe overgrep, etnisk rensing og lignende mener nå jeg. Jeg har alltid vært klar på at verden og Afghanistan blir bedre uten Taliban. Jeg må likevel innrømme at jeg ikke har den helt store troen på Afghanistan-prosjektet. De fleste som drar ut er nok på jakt etter et eventyr, samtidig har de med seg en solid bagasje av norsk moral. Norske soldater har og har alltid hatt høy moral og gode medmenneskelige egenskaper. Vi er som et folk veldig rettferdighetsorientert. Noen kaller det jantelov, jeg kaller det rettferdighetssans. Problemet i dag er ikke soldatene og deres maktbruk, men at de beskytter ett system og en ledelse som ikke gagner den jevne afghaner. At den sittende regjeringsmakten er korrupt og tjener gode penger på heroinhandel bør ikke være en nyhet. Samtidig som denne heroinen flommer over våre hjemgater og ødelegger mange liv. Landets elite med Karzai i spissen skaper ikke et bedre Afghanistan, snarere tvert imot.

Norske soldater kunne gjort mye mer for den jevne afghaner, men de har ikke midler. Antageligvis burde forsvaret ha større oppbyggings- og nødhjelp avdelinger. Disse kunne være vel så strategiske som rene kampgrupper. Mange nødhjelpsorganisasjoner vil sikkert protestere kraftig mot dette. Selvfølgelig, da dette ville koste dem økonomisk støtte og muligens fordi det militære kunne gjøre en bedre jobb på mange felter. Jeg tror at denne løsningen bør utdypes og videreutvikles. For ikke å trekke for lange paralleller, men nettopp den økonomiske hjelpen gjennom Marshall-planen ga USA ett langt og fruktbart samarbeid i Europa. Dette bør man egentlig ha lært av.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post528

Regjeringsslitasjen

Politikk & SamfunnPosted by Johannes Müller Fri, April 16, 2010 09:15:49

April, april - den kan narre deg ditt den vil. Det er vår; mens asken fra Island ødela vårstemninga for mange pendlere i det landstrakte land kan db.no fortelle at Jens sitter i New York og leker med den nye Ipaden sin. Håper den koster mindre enn 6000 kroner - ellers må du fortolle den, Jens. Jeg aner ikke hva Jens bruker Ipaden til, kanskje han ser på målingen Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Den er ikke hyggelig lesing for regjeringspartiene.

Avisene kaller det regjeringsslitasje. Opposisjonen på Stortinget kaller det samarbeidsproblemer. Uansett hva det er har per i dag Frp og Høyre samlet flertall i befolkningen, uten at deres felles politikk er flagget noe sted. Så hva er feil med Ap? Sp og SV mener jeg lite om, da jeg ikke har noen politisk tilknytning til disse. Hva har det største partiet gjort som har fått velgerne til å miste troen på prosjektet?

De fleste vil vel si at man blir belønnet etter innsats. Jeg gikk på dna.no og kikket på den politiske plattformen til flertallsregjeringen. Jeg gikk på tre områder som jeg interesserer meg for; Samferdsel, helse og sikkerhet. Selv om skrivet er fulle av svulstige og store ord kan man klart tyde hvor denne regjeringen vil:

”Regjeringen vil sikre gode kommunikasjoner i hele landet og øke satsingen på
samferdsel slik at tiltakene i Nasjonal Transportplan blir gjennomført og målene
nådd. Derfor gjennomfører vi et taktskifte i samferdselspolitikken. Vi vil ruste
opp infrastrukturen for å gjøre hverdagen enklere for folk, for å bedre miljøet,
gjøre samfunnet mer inkluderende og tilgjengelig for alle og for å styrke
næringslivets konkurransekraft”. På hvilken måte har regjeringen oppfylt dette målet? Vel når samferdselsministeren kommer for sent til pressekonferansen som omhandler pendlerkaoset på Østlandet, ja da sier det mer enn en regjeringsplattform. Infrastrukturen i Norge er på enkelte områder utdatert. Hovedfartsårene er for belastet og tognettverket er ikke oppdatert. Når du skal få 80 år gamle signalsystemer til å ”snakke” med digitale nettverk på fiber, ja da går det ofte galt. Det er ikke nødvendigvis regjeringens feil. Alle etterfølgende regjeringer etter den første Gro Regjeringen har ikke brukt nok penger på samferdsel, men lovnaden fra regjeringen var at de skulle satse på dette området. Det har de ikke gjort.

”Regjeringen vil ha en helsetjeneste som ligger i front både medisinsk og teknologisk. Regjeringen har som mål å redusere sosiale helseforskjeller. Alleskal ha et likeverdig tilbud av helsetjenester uavhengig av diagnose, BOSTED, personlig økonomi, kjønn, etnisk bakgrunn og den enkeltes livssituasjon. Når sykdom rammer skal folk oppleve at de får tilbud om behandling og pleie med kort ventetid og med størst mulig NÆRHET til brukeren.” Med det som utgangspunkt kan ikke en regjering legge ned lokalsykehus. Med unntak av Vestfold, Oslo, Østfold og Akershus er en slik politikk i strid med vedtatt plattform. Hvordan kan man finne på å legge ned akutt og fødeavdelinger i distriktet? Jeg kunne skjønt at man la ned for eksempel ortopedisk og andre spesialistavdelinger rundt om i landet og sentraliserte disse, men akuttmottak og fødeavdelinger bør det være i hver fjord og krok hvor folk bor. Hvordan kan man la helseforetakene gjøre slike valg og tro at velgerne ikke straffer en.

”Kriminalitet skaper utrygghet. Å sørge for trygghet i samfunnet er et
velferdsspørsmål, og et stort offentlig ansvar. Forbrytelser skal oppklares raskt
og lovbrytere straffes og rehabiliteres. Ofre for alvorlig kriminalitet og
pårørende må ivaretas. Regjeringen vil føre en helhetlig kriminalpolitikk for å
forebygge bedre, oppklare mer og reagere og rehabilitere mer effektivt. Vi vil
følge opp forebyggingsstrategien: Fellesskap – trygghet – utjevning,
videreutvikle politirådene og etablere målekriterier for forebyggende arbeid”.

Regjeringens innsats på dette området er faktisk ikke så grunnleggende feil. Her har de gjort mye bra. De har styrket DNA-registeret, økt bevilgningene til politiet og fått ned soningskøene. De har sendt ut flere illegale asylsøkere og styrket ID-kontrollen. Samtidig viser det seg at midlene i politiet først og fremst har ført til flere papirskyvere og mindre oppgraderinger. Det er ikke bra. Dessuten er arbeidsforholdene til de som jobber i kriminalomsorgen blitt forverret. Det er ikke bra. Dessuten er lov og orden først og fremst vinnersaker på høyresiden og ikke nødvendigvis det som får venstresiden i partiet til å danse i transe.

For meg virker det som om løsningen på problemet for regjeringen er å glede seg over vinnersakene og ikke krangle over tapte saker. Dessuten er det på tide at Sigbjørn setter av penger til hjertesakene i regjeringsplattformen. Norge trenger et løft på mange områder etter år med New Public Management og dens rasering av det offentlige. Vi har fått masse byråkrati - ikke at det er noe negativt i det, nødvendigvis. Men årevis med neglisjering av offentlige oppgaver har gitt et stort etterslep. Løses ikke dette, dør velferds-Norge. Jeg må ærlig talt si at jeg alltid har synes Jens virker litt distansert til dagligdagse problemer og heller liker å snakke om de store linjer. Jeg tror det er på tide at han hører mer på partimedlemmene som ikke sitter på Tinget. I dag tror jeg avstanden mellom regionale deler av partiet og Oslo er større enn på lenge. Mer om det senere.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post523
Next »