>> Skrivekollektivet

>> Skrivekollektivet

[blogg]

> Skrivekollektivet > The Colleftist > @redaksjonen

Skrivekollektivet har flyttet!

Rapport fra kollektivetPosted by Pål Hafstad Thorsen Wed, July 21, 2010 15:21:34

Skrivekollektivet har flyttet fra http://blogg.skrivekollektivet.com til www.skrivekollektivet.com

Vi har flyttet kollektivet over på en Wordpress-plattform, og du finner nå alle våre publiserte artikler på www.skrivekollektivet.com i en mer leser- og brukervennlig versjon.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post562

VM 2010: Laget, etter første runde.

FotballPosted by Pål Hafstad Thorsen Thu, June 17, 2010 00:08:57

Skrivekolletivets Stein Ove Lien spør i en artikkel nylig om første runde i VM bør forbys? Nei, er mitt korte tilsvar.

Gniten fotball i de innledende kampene, vil resultere i at flere lag må ta større sjanser og satse mer offensivt. Siste kamp, første i andre runde, mellom Uruguay og Sør Afrika (3-0) tyder på at resten av VM 2010 vil bli en fest, en målorgie!

For hver runde i mesterskapet så vil jeg plukke en førsteellever med spillere som har imponert med sin kraft, balanse, dybde, slepne pasningsfot og målteft. Her er laget, etter første runde (4-1-3-2):

Keeper: Tim Howard (USA).

Forsvar: Philip Lahm (Tyskland), Nemanja Vidic (Serbia), Gabriel Heinze (Argentina), Maicon (Brasil).

Defensiv midtbane: Gilberto Silva (Brasil).

Midtbane: Ji-Sung Park (Sør-Korea), Steven Gerrard (England), Lukas Podolski (Tyskland).

Angrep: Alexis Sanchez (Chile), Lionel Messi (Argentina).

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post544

Sportsklubben: Bare sånn for ordens skyld.

FotballPosted by Pål Hafstad Thorsen Wed, June 02, 2010 15:59:00

Har du mistet oversikt over Sportsklubben Branns kloke ord og hvor de eventuelt har fått forankring? Skrivekollektivet gir deg oversikten!

- Saken blir fortløpende oppdatert!

Rolleliste pr februar 2010:

Styret: Styreleder Hans Brandtun, nestleder Lars Moldestad, medlemmene Terje Risa, Mette Nora Sætre, Knut Eliassen, Hilde Lekven.

Administrasjonen: Daglig leder Bjørn Dahl, sportssjef Roald Bruun-Hanssen, controller Terje Marthinsen, markedssjef Kristian Jæger, Key Account Manager Steinar Aase, salgssjef privatmarked Dag Frode Algerøy, mediesjef Gorm Nattlandsmyr,

Trenetteamet: hovedtrener Steinar Nilsen, ass.trener Rune Skarsfjord, trener Patrik Hansson, keepertrener Dan Risnæs.

Fra sidelinjen: leder for Hardball Bjarne Berg, tidligere håndballkeeper Jan Stankiewicz.

Rollelisten kunne bestått av flere navn, for Sportsklubben Brann har vokst enormt i administrasjon bare de siste årene. Det er på grensen til en mellomstor bedrift, men sportslig så er prestasjonene pr dags dato på Adecco-nivå.

Mye har skjedd i Idrettsveien siden seriegullet i 2007. Det viktigste momentet er uansett at i skrivende stund så er ikke en eneste av hovedaktørene bak suksessen, for tre år siden, lenger i klubben.

Den 25.februar i år var det årsmøte i Sportsklubben Brann. Her dukket investor og leder for Hardball, Bjarne Berg, opp. I et innlegg på møtet slaktet Berg styret i Brann. Han kom med et tilbud på 30-40 millioner kroner fra investorene – dersom styret trakk seg. Et forbløffet årsmøte applauderte Bjarne Bergs kraftsalve. Det samme årsmøtet banket igjennom valgkomiteens innstilling, hele styret ble valgt uten motstand. Akkurat dette årsmøtet, godkjente også et dundrende underskudd på 25 millioner kroner.

I etterkant av årsmøtet, så våknet kritikerne. Fra februar til 2.juni har flere sentrale personer forlatt sine posisjoner i klubben. Og kritiske røster har nesten fått viljen sin: Alle må gå!

- 14.april valgte daglig leder Bjørn Dahl å trekke seg fra sin stilling. Han hadde vært leder i ti år for Sportsklubben og forlot klubben med et godt rykte.

- Nestleder i Lars Moldestad utpekes som en midlertidig løsning og overtar jobben som daglig leder. Moldestad gjør jobben gratis.

- Humoristene i 5080.no publiserer saken ”Brann-styret mener supporterne må gå” samme dag. Det ryktes om protestblazere.¨

- Banedekket på stadion er ødelagt. Skavankene etter hjemmekampen mot Vålerengen er tydelige. Brann har ikke råd til å fikse gressmatten som kostet 16 millioner kroner. Vi har ikke råd til å skru på undervarmen, uttaler stadionsjef Terje Reistad.

- ” Når alt tas fra samme klubbkassen, skal man da prioritere gressmatten eller spillermateriale?” – er spørsmålet man stiller seg på stadion den 16.april.

- Pizzaretorisk svar: Driver man en pizzasjappe så sikrer man seg at man har en forbasket bunn å lempe ingrediensene på. Har man ikke det, så driver man ikke pizzasjappe.

- Banemester Stein Nepstad fortviler og uttaler til Nrk: ”Søndagens kamp blir en ren voldtekt av banen. De små skuddene vil igjen bli snudd opp ned.” (Les: Skuddene må ha noe med gresset å gjøre, røtter og sånt osv.)

- Salgssjef privatmarked Dag Frode Algerøy har fått nok av klagesangen til supporterne. For å måle priselastisiteten (!) legges 2000 billetter ut til halv pris. Med sin bakgrunn i Posten og i BA frykter mange at Algerøys påfunn vil ende i elastisk deformasjon basert på elastisitetsmodulen.

- 28.april proklamerer styret i Sportsklubben at man outsourcer hele opplegget: Ny daglig leder skal hankes inn av et eksternt byrå. Man er tydeligvis ikke kompetent nok selv til å lede arbeidet.

- Styremedlem Hilde Lekven får oppmerksomhet i media, på tross av sin beskjedne posisjon i klubben. Lekven er regiondirektør i Adecco. Adecco er ikke bare norsk 1.divisjonsnivå. Adecco er også et bemanningsselskap. Her er kompetansen som skal til for å finne ny daglig leder. Lekven avviser for øvrig dobbeltrolle. Hyggelig.

- Den 3.mai annonserer Brann at sportssjef Roald Bruun-Hanssen blir ny operativ leder/strategisk controller. Ingen aner hva dette betyr, og på folkemunne har Bruun-Hanssen blitt ”strategisk billettkontrollør.”

- Brann unnlater å fortelle at klubben allerede har en controller. Nemlig Terje Marthinsen. Dette skal være en av dem som ikke har klart å holde kontroll, noe som resulterte i det kraftige underskuddet.

- Den 3.mai annonserer Brann at hovedtrener Steinar Nilsen overtar som sportssjef. For øvrig gjentas det ettertrykkelig fra ledelsen av Nilsen har styrets fulle tillit, på tross av en svak start på 2010-sesongen.

- Så kommer dødsbudskapet. Journalisten, redaktøren, bedriftsgründeren og leder for Hardball, Bjarne Berg, er død den 9.mai. En av de viktigste aktørene i forbindelse med seriegullet i 2007 – og en av de tydeligste røstene – er tapt for Sportsklubben.

- Det er dagen før dagen. 16.mai klarer Brann å karre seg til en uavgjort på overtid. Supporterne viser dyp innsikt og strålende ironisk sans med å synge ”Vi har et superlag på gang…” Også kjent som en av superlåtene til superlaget fra Dalen på 90-tallet. (Ps. Husker du at Fyllingen IL var i Uefa Cup-vinnercupen i 91-92?)

- Kritikerne fikk rett: Brann blir utsatt for elastisk deformasjon. Effekten etter 2000 billetter til halv pris reverseres og stadion er utrolig nok ikke utsolgt på en 16.mai-kamp.

- 3.divisjonslaget Fyllingen IL måker Brann ut av cupen den 19.mai. ”Nilsen blir snart Tv2-ekspert” melder en oppvakt leser av Bergensavisen.

- Kortslutning på stadion! Nederlandsk feil ødela stadion-gresset melder media 21.mai. Ingen stiller spørsmålstegn ved at det tok stadionsjef Terje Reistad 1,5 år å oppdage feilen.

- Jan Stankiewicz, tidligere håndballkeeper for Sverige og diverse topplag (Fyllingen i Champions League for eksempel) dukker opp på Branns trening den 21.mai. Både Håkon Opdal og keepertrener Dan Risnæs gir uttrykk for at man trenger inspirasjon.

- Samme dag melder Tv2 at Steinar Nilsen er ferdig i Brann. Nilsen proklamerer natt til 22.mai i sms til media ”Trekker meg ikke!”. Formiddag 22.mai har Nilsen pressekonferanse hvor han bekrefter at han er ferdig som Brann-trener.

- Assistenttrener Rune Skarsfjord rykker opp som hovedtrener og leder Brann til et svært pinlig tap 2-0 mot Hønefoss den 24.mai. Skarsfjord uttaler ”Vi er et bunnlag”.

- Begge baklengsmålene kommer som selvmål. Keeper Opdal gjør en fryktelig tabbe på 1-0, famler voldsomt med håndarbeidet.

- Den 1.juni melder Bergensavisen at Roald Bruun-Hansen gjør comeback. Etter at han ble omplassert for en knapp måned siden, så fungerer nå Bruun-Hansen som sportssjef igjen for Sportsklubben.

- Så må Hans Brandtun si stopp. 2.juni blir hans siste dag som styreleder for Brann. Brandtun viser til helsemessige utfordringer og belastningen det er å være styreleder i motgang.

- Nestleder i styret, og for tiden fungerende daglig leder, Lars Moldestad – overtar Brandtuns oppgaver og blir konstituert som ny styreleder. Moldestad kommer i den meget spesielle situasjon å være arbeidsgiver for seg selv, en stilling han ikke får lønn for, og som kun er midlertidig.

Bukken passer altså havresekken. Hvem som er bukken og hvem som er havresekken aner man ikke.

- Saken blir fortløpende oppdatert!

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post535

Pågår det vranglære i bergensskolen?

Politikk & SamfunnPosted by Pål Hafstad Thorsen Wed, May 05, 2010 12:49:40

For en tid tilbake førte tidligere skolebyråd Tomas Moltu (nå leder for Bergen KrF) i pennen en kronikk som ble satt på trykk i Bergens Tidende: "Skaperverket er truet".

En kronikk som har skapt mye debatt og tildels skarps reaksjoner. Blant annet nåværende skolebyråd Filip Rygg har omfavnet artikkelen, og mener det er en viktig debatt med betimelige spørsmål. Saken fikk da sin naturlige, politiske, oppfølging i komite for oppvekst. BT lagde en oppfølger: "Skolebyråd støtter Darwin-kritikk".

Samtidig som jeg kommenterte saken i media, så fulgte jeg opp med spørsmål til skolebyråden, fremsatt i komiteen. Her følger (kortversjonen) av spørsmålet, samt hele svaret jeg i dag har mottatt fra byråd Filip Rygg.

----------------------------------------------------------------------------------------

Pål Hafstad Thorsen, Fraksjonsleder Ap:

Med bakgrunn i at Tomas Moltu nylig var skolebyråd i Bergen. Med tanke på det svært kritiske blikk han har på skolens undervisningsform. At dagens skolebyråd på diverse sosiale medier omtaler kronikken som ”meget god” med ”betimelige spørsmål” så ønsker undertegnede å stille dagens skolebyråd følgende spørsmål:

- Mener byråden at elevene i bergensskolen blir mer fylt med frykt enn håp i undervisningen med fokus på klimakrisen?

- Oppfyller bergensskolen med undervisningen i naturvitenskap læreplaner og formål?

- Pågår det vranglære i bergensskolen i forhold til evolusjonslæren?

- Eksisterer det en fundamentalistisk stil og tilnærming til undervisningen om Darwins teorier i bergensskolen?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svar:

Jeg er glad for at vi i bergensmediene har levende debatter om skolens form og innhold. Som skolebyråd er jeg særlig opptatt at vi som samfunn må ha takhøyde for levende debatter, uavhengig om de er politisk korrekte, eller om de bryter med såkalte ”vedtatte sannheter”.

Byrådet ønsker ikke å endre dagens læreplaner, det er verken vår politikk eller vårt ansvar. Vårt fokus er å sikre at bergenselevene er best mulig ut i fra de læreplaner som er vedtatt nasjonalt for å gjelde skolen. Aller helst vil vi være best i Norge når det gjelder faglige resultater og det psykososiale miljøet. Det er således gledelig at Bergen produserer flest grunnskolepoeng blant storbyene.

Samfunnet har i likhet med skolen behov for, og godt av, åpne debatter. Men på samme måte som at vi må ha respekt for at noen vil ta debatten, må vi også respektere de som ikke ønsker å delta i debatten.

Filip Rygg, Byråd for barnehage og skole

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post527

Idrettspolitisk fallitt

Bergen 2011Posted by Pål Hafstad Thorsen Wed, April 21, 2010 10:45:27

Idrettspolitikken i Bergen har i nærmere syv år blitt styrt av Høyre. Det nærmer seg valg i 2011, og man kan nå begynne å summere opp hvilke konsekvenser et borgerlig styre har hatt for idretten.

Siste halve året har man blitt forstyrret av varaordfører Trude Drevlands smått fjollete, dog tapre, kamp for at Bergen\Voss skal sikte seg inn mot å arrangere OL i 2026. Riktignok har vestlandet opplevd en vinter med snø mer enn normalen. Men å tro på at Bergen skulle nå frem med en OL-søknad er urealistisk tankegods som burde vært lempet på Vågen sammen med snøen som falt i fjor.

Når påtroppende idrettsbyråd Harald V. Hove i en debatt nylig ble konfrontert med om byrådet helhjertet sluttet seg til varaordfører Drevlands OL-ambisjoner, så kontret Hove med å forklare at det som rørte seg i varaordførerens hode ikke nødvendigvis hadde forankring i byrådet. Det var lett å forstå det dit hen at dette er planer, om en søknad, som aldri vil få idrettsbyrådens signatur.

Idrettsrådet i Bergen hadde nylig årsmøte. Der fikk nok en gang disse håpløse OL-planene oppmerksomhet. Det hele kulminerte i at et forslag om OL 2026 ble trukket. Med bakteppet om at forslaget kunne bli nedstemt. Da ville varaordfører Drevland ikke lenger ha noen grunn eller mandat til å fortsette sin modige kamp for vinterleker på vestlandet. Forslaget burde virkelig blitt tatt til behandling. Og det burde, ærlig talt, ha blitt stemt rett ned. Så man kunne startet arbeidet med å ta tak i de virkelige utfordringene for idretten i Bergen.

La oss skru tiden tilbake et par år. I opptakten til valgkampen i 2007 briljerte byrådsleder Monica Mæland og daværende ordfører Herman Friele med millioner til festligheter i forbindelse med at Sportsklubben Brann sikret et etterlengtet seriegull. Samtidig samlet breddeidretten i Bergen seg til markering og demonstrasjon for mer penger til spesielt barne- og ungdomsidretten. Undertegnede havnet tilfeldigvis i en radiodebatt med ordfører Friele om millionene kommunen fyrte løs fra rådhusets øverste etasjer for å feire sportsklubben.

- En såret og forsmådd Herman Friele følte seg tråkket på av opposisjonen for at vi påpekte fakta: Den politiske ledelsen brukte kommunens millioner til milde valgkampgaver i forbindelse med èn klubbs suksess, mens breddeidretten i Bergen led under trange kår og vanskelige økonomiske arbeidsforhold. Det oppsiktsvekkende i debatten var at det hadde gått ordfører Friele hus-forbi at det den samme uken faktisk hadde vært en markering og demonstrasjon i Bergen for mer penger til breddeidretten. Populistisk gullfeiring var viktigere.

Virkelighetsfjerne Høyre-politikere eller ei. Påtroppende idrettsbyråd Harald V. Hove har ofte vist seg å være blant de skarpeste knivene i skuffen. Frem til nå. Dagen etter at partileder Erna Solberg med fyndig spenst hoppet tau utenfor stortinget for å markere det viktige arbeidet med å bedre folkehelsen, så snubler Hove kraftig. Siste nytt er at Høyre vil hente inn friske kroner i kassen ved å ta betalt for bruk av kommunale idrettsanlegg. Dette fordi Hove er bekymret for den anstrengte kommuneøkonomien.

Årsaken til at kommuneøkonomien er anstrengt hopper Høyre galant over å forklare. For, det er en villet politisk handling som ligger bak. Den påtroppende idrettsbyråd Hove er tilfeldigvis avtroppende finansbyråd. Som finansbyråd har han tatt opp lån for å finansiere skattekutt. Regningen for de milde gavene til bergenserne i form av skattekutt, kommer nå raskt i retur til befolkningen i form av økte egenbetalinger. Nå er turen kommet til idretten hvor Høyre altså vil ta betalt for bruk av byens idrettsanlegg.

Det er vanskelig å finne essensen i Høyres idrettspolitikk. Enten det er OL-planer, døve ører for breddeidrettens behov, eller å ta idretten i bruk som salderingspost – så vitner dette om en idrettspolitisk fallitt. Det er på grensen til å være en hån mot den innsats tusenvis av frivillige legger ned i en felles, solidarisk, innsats for idretten i Bergen.

Man bør kunne forvente en snarlig, dog penibel, retrett fra Høyre. Dropp drømmen om OL 2026. Start arbeidet med å ruste opp byens idrettsanlegg. Følg opp med å gi idretten romsligere rammer basert på mer enn at man fra borgerlig ståsted forventer at dugnadsånden skal bære den tunge børen alene med å sikre en aktiv fritid for alle bergensere. Skrinlegg planene om å ta betalt for bruk av kommunale idrettsanlegg.

Om Høyre likevel mener at dette må gjennomføres, så vil det være et stort steg tilbake for idrettsplanen 2010-2019. En plan som på visjonært vis fikk det treffende navnet ”Idrettsbyen Bergen – et steg foran”.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post526

IT-skandalen: Byrådet evner ikke å ta politisk ansvar.

Politikk & SamfunnPosted by Pål Hafstad Thorsen Sat, April 10, 2010 16:57:58

Byrådet tar ikke ansvar i IT-skandalen. Nå blir det opp til opposisjonen å fremme mistillitsforslag og FrPs evne til redelighet i det parlamentariske system.

Det er gått to uker siden granskningsrapporten ble lagt frem. Den handler om IT-skandalen som rammer Bergen kommune, og det uredelige spillet i korridorene på rådhuset.

Det er hovedsakelig byråd Christine Meyer som har fått den politiske trøkken i saken, både fra pressen og fra opposisjonen. Hver eneste dag i to uker har pressen omtalt saken, enten det har vært Bergensavisen, BT, Tv2 eller NrK lokalt. Omtalen i media ser ikke ut til å stoppe med det første, og det er liten tvil om at det er hardt å være byrådet i Bergen. Det er hardt å være Høyre-politiker i byen mellom de sju fjell.

Det overrasker meg at byrådet ikke har vist handlekraft. Enten det har vært kraftig luftforurensning eller vannmangel, så har byrådet panisk satt i verk tiltak. Vellykket eller ei, så har det vært viktig for byrådsleder Monica Mæland å utvise handlekraft. Men i IT-skandalen svikter motet.

Granskningsrapporten anbefaler at to kommunalt ansatte bør sparkes og anmeldes. Den peker også på en rekke problematiske forhold, blant annet politisk innblanding direkte inn i anbudsprosessen.

Det forundrer at ikke byrådet har jobbet på spreng, og i det minste klart å sette trykk nok på kommuneadvokaten og fått levert anmeldelse til politiet slik granskerne anbefaler. Samtidig er det rart at ikke byrådsleder Mæland har sprukket verkebyllen raskt og effektivt ved å ta politisk ansvar og takke byråd Meyer for innsatsen, be henne ta det politiske ansvaret og forlate sin posisjon.

For byråd Meyer må det føles tungt å måtte ta ansvar for noe som virker til å være slett politisk og administrativt ansvar fra gutteklubben på rådhuset som har rotet det til i IT-skandalen. Hun var byråd for finans, konkurranse og omstilling i Bergen fra november 2007 til april 2009. Siden april 2009 er hun byråd for helse og inkludering.

Da hun i sin tid i 2007 ble utnevnt som byråd, så var hun å regne som fersk i bypolitikken i Bergen. Dog, hun har erfaring fra sin tid som statssekretær i regjeringen Bondevik II fra 2001 til 2003. Hun overtok, som ny byråd, et politisk område som gjennom fire år hadde vært styrt med jernhånd og politisk kustus fra tidligere byråd Henning Warloe. Sammen med sentrale rådgivere fortsatte Warloe å styre sjappen videre, og det er denne gjengen som omtales som gutteklubben. Som styrte på i den skandaliserte IT-saken, med eller uten byråd Meyers velsignelse.

Warloe er nå stortingsrepresentant, og kan vanskelig ansvarliggjøres i saken utover at hans gode rykte er smusset til, som sentral politiker i Bergen som bystyrerepresentant fra 1995 og som byråd fra 2003.

Det er i første omgang byråd Meyer som må ta det politiske ansvaret i saken. Selv om hun nå har styrer byens helse og inkluderingspolitikk. For granskningsrapporten omtaler ikke nåværende finansbyråd Harald V. Hove. Ikke med et eneste ord.

Siste dagers medieomtale viser en utstrakt grad av politisk feighet fra FrP i Bergen. Partiet virker ikke til å ville være med å ta ansvar og uttrykke mistillit mot byrådet. Samtidig får man signaler om at FrP er på vei inn igjen i byrådet, et år etter at de trakk seg fra byrådet på grunn av en bompengesak. Det gir byrådet en trygghet og visshet i at man ikke vil bli veltet av et flertall i opposisjonen i bystyret.

Men, det er dypt alvorlig likevel. For den parlamentariske styringsformen. En politisk hestehandel mellom byrådet og FrP i IT-skandalen går på troverdigheten løs, både i forhold til styringsform og bergensernes akt for byens politikere.

Jeg tror, at siste ord i IT-skandalen definitiv ikke er sagt. Siste avsløring har heller ikke kommet. Saken er en bunnløs brønn av politisk og administrativt samrøre. Spådommen min for en ukes tid siden om at to ansatte blir sparket og anmeldt, at det kan få konsekvenser for flere sentrale ledere i kommunen og at minst en byråd må ta sin hatt og gå – står jeg på fremdeles.

Det er overraskende at byrådsleder Monica Mæland ikke har vist større handlekraft. For ulvene, både media og opposisjon, er sultne etter påskehvilen. En sult som ikke vil bli stilnet før byrådet tar politisk ansvar.

  • Comments(0)//blogg.skrivekollektivet.com/#post520
Next »